MIÉRT NÉZZEN BE HOZZÁNK?

A Szolnok - szandaszőlősi Pozderka család fő tevékenysége ma már a szamócatermesztés.

Szamócásunk Szolnok határában, Rákóczifalva és Szandaszőlős között található. 2000 óta foglakozunk szamóca termesztéssel, pár száz m²-en kezdtük, fokozatosan bővítettük a területet. 2011-ben már 1,5 ha, 2012-ben 3 ha az ültetvényünk. 2016-ban 4,5 ha az ültetvényünk.

Számunkra fontos, hogy a mindent elárasztó külföldi szamócák térhódítása ellen, termesztők és kereskedők közösen felvegyük a versenyt. Az általunk termesztett földieper egészséges, ízletes, sokkal zamatosabb, mint a külföldről behozott féléretten leszedett „gumieper”.

A hazai szamócánk, itt a Kárpát-medencében fantasztikus mikroklímában tudja az utolérhetetlen íz világot előállítani számunkra, magyarok számára.

A több lábon való állás érdekében 2011-ben elkezdtük a saját termesztésű gyümölcsökből a lekvár készítését. Természetesen a legfőbb a szamóca lekvárunk, de egyéb gyümölcseinkből is készítünk lekvárokat.


 

 

Pozderka István
szamóca termesztő

MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Szolgáltatásaink: 10 éves minőségbiztosítási tapasztalattal, több száz elégedett ügyféllel rendelkezünk HACCP rendszerek készítése és minőségbiztosítási tanácsadás területén. Valamint INGYENES szamóca termesztési tanácsadást adunk a hozzánk fordulóknak.

Minden tevékenységünkkel azt kívánjuk elérni, hogy a hozzánk betérő vásárló számára hasznos értéket tudjunk nyújtani. Jelentős szempont, hogy mindig többet adjunk, mint amennyit tőlünk elvárnak.

A termesztőknek INGYENES szaktanácsadás jár részünkről, lekvárjainkhoz a legjobb saját receptjeinket is szívesen elmondjuk. A friss szamócáért hozzánk érkező először végig „kell” kóstolja a fajta választékunkat, és ami számára a legfinomabb, legízletesebb abból vásárolhat.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk betérő elégedett lehessen. Mi segítünk mindenkinek megtalálni az igényének legmegfelelőbb termékünket, ezért az elégedett vásárlóink évről-évre visszajárnak hozzánk.

A mai rohanó világunkban a megszerzett bizalmat megszolgálni akarjuk, hogy jó szívvel ajánljon bennünket bárki, aki már megtapasztalta a munkánkat és megkóstolta termékeinket.

Önnek miben tudunk segíteni?Pozderka Istvánné
okl. kertész üzemmérnök
minőségbiztosítási szakmérnök
HACCP tanácsadó

 

 

TAVASSZAL SZAMÓCA, MOST TÉLEN PEDIG SZAMÓCA LEKVÁR A SZOLNOKI PIACON

2012.03.08. Beszélgetés Dóra László piacüzemeltetési vezetővel 

Pistikém, mióta is vagy a szolnoki piac tartozéka?
Bizony már a nyolcvanas évek óta járok ide rendszeresen. Igaz az árusított portékám változott azért az idő folyamán. A vásárlóim szokásait, igényeit igencsak kitanultam. Azt is látom amikor bántja valami, sokszor érzem, ki akarja önteni a szívét- ilyenkor hagyom had meséljen, ő megkönnyebbül és nekem is jó érzés.

És mi ez az új lekváros őrület?
Tudod, hogy már több mint tíz éve újra termesztjük a szamócát, és fokozatosan bővítgetjük a területet, mint alázatos földműves. Minden évben a családnak rengeteg lekvárt főztünk, úgyhogy a barátoknak is jutott belőle bőven. Aztán jöttek a kívánságok, hogy ugye lesz most is, mert az ismerősnek is nagyon ízlett. Így jött az ötlet, ha ízlik, igénylik, a házi ízeket, ami tényleg gyümölcsből készül kevés cukorral, akkor nosza járjuk végig az engedélyezési procedúrát és eladásra is főzzünk. Már te is megkóstoltad, hogy ízlett?


Ez tényleg szamócából készült, mert még egész szamócák is voltak benne. Nekem nagyon tetszik az üveg kinézete is. Igen, azt gondolom jól eltalált.
Amit szerettünk volna, hogy a házias jelleg és a szolnok-szandaszőlősi eredet megjelenjen rajta, de ugyanakkor legyen falusi bája és könnyen felismerhető, megjegyezhető legyen. Természetesen ebben a szezonban nem nagy mennyiséget főztünk, bevezetésnek szántuk, hogy ismerjék és kedveljék meg. Már most elmondhatom, hogy aki vett belőle, megkóstolta mind elismeréssel nyilatkozik. Ami pedig a legnagyobb elismerés, hogy máris újra vásárol. Nekünk ez a célunk, hogy akik a rohanó világunkban valódi értékre vágynak, számukra a mi termékünk legyen „A” lekvár és így ajánlják másoknak is.

Én biztosan fogom mindenkinek ajánlani, mert nem is tudom ettem-e már ilyen finom szamóca lekvárt valaha. De tényleg.
Köszönöm! Ezért csináljuk.

Irigyellek, úgy látom nagyon szereted amit csinálsz! Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy szamócát termesszetek?
Tényleg sokan hülyének néznek, mert rengeteget dolgozok és ráadásul örömmel. Tulajdonképpen a nejem fertőzött meg a kertészkedéssel, ugyanis ő kertész üzemmérnök.

Ezt nem tudtam.
Nem a papír a lényeg, hanem az, hogy szeretjük csinálni, amit csinálunk. Igazából a feladatok is megoszlanak közöttünk. A tervezés, az ötletelés, az újabb dolgok kitalálásának zöme a nejem és a kisebb fiam reszortja, én pedig a végrehajtó, kivitelező vagyok.

Tényleg, rég láttam a fiaidat, ők is sokat segítettek mindig.
Igen, már felnőttek, haladnak a saját útjukon, de azért amikor tudnak most is szívesen segítenek mindenben.

Hogy bírjátok ezt a sok munkát?
Szeretjük csinálni, mert hálás a növény és az emberek is, meg finom a szamóca és a lekvár is, így a fáradtságot sem érezzük annyira.
A munkát meg felosztjuk magunk közt. Az idénymunkára persze alkalmi munkavállalókat kell felvennünk, mert leszedni azért nem tudnánk egyedül, de a többi munka ránk marad. Ez a legnehezebb, megfelelő munkásokat találni ebben a munkanélküli világban.

Hol is van az ültetvényetek?
Szandaszőlős és Rákóczifalva között, most sikerült bérelnünk végre nagyobb területet idén

3 ha-t, 2 év múlva pedig 7,6ha lesz a teljes terület.

Ez már jelentős föld darab! Csak szamócát fogtok termeszteni?
Zömében igen, de vannak más ötleteink, elképzeléseink. Ugyanis a több lábon való állásnak a hívei vagyunk.

Én nem tudom milyen fajtát termesztetek, de nagyon finom volt amit ettem, az biztos.
A fajtáinkat az évek során frissítjük, újítjuk, a vevői és piaci igényeknek megfelelően.

Jelenleg legnagyobb területen Clery fajtát telepítettünk.

augusztusi ültetés után, októberben az állomány

Néhány ezer tő Asia fajtát is becsempésztünk, mert hihetetlen finom és mutatós fajta, csak annyira nem bírja a szállítást és vannak vevőink akik élnek-halnak érte. Van még St. Pierre fajtánk is, ami egy kicsit későbbi, így az érési időt tudjuk széthúzni. Ezért van egy kevés Honey szamócánk is, mivel ő pedig a legkorábban érők egyike.

Én nem értek hozzá, de azért gondolom, hogy nem ugyanúgy termeszted a szamócát, mint a házi kertekben?
Így van. Igaz még a nyolcvanas években amikor már foglalkoztunk 100-200 m2-en a házunk körüli kertben a termesztésével, pont úgy csináltuk, azóta sokat fejlődtünk szerencsére.

Most bakháton, feketefólia takarással, alatta csöpögtetővel, ikersorosan ültetve telepítjük. Nem felülről locsoljuk, mint annak idején, így nem gyomosítjuk el a sorközöket és a szamóca sorát sem. Tápanyagot és vizet akkor és olyan mennyiségben tudjuk adni ahogy szeretnénk és igényli a növény. A sorközöket érés előtt szalmával takarjuk, hogy tisztán maradjon a gyümölcs.

Az eladással nincs problémád?
Idáig még nem volt, persze nem is ekkora területen termesztettük.

Itt a környéken több szamóca termesztő is dolgozik, nagyon jó volna az értékesítésben összefogni, mert egyedül sokkal nehezebb megfelelni. Jelenleg egy barátommal szoktunk egymásnak segíteni, de többre lenne szükség.
Az értékesítésre is vannak ötleteink, amit már idén meg akarunk valósítani, de erről most még nem beszélnék.

Mi lesz a következő meglepetés a piacon?
Az elképzelésünk már meg van, de egyenlőre nem árulom el, legyen tényleg meglepetés!

Köszönöm a beszélgetést, további jó kertészkedést és sok sikert!

Dóra László
Piacüzemeltetési vezető

 

BESZÁMOLÓ A BERECKI MÁTÉ GAZDAKÖR FELKÉRÉSÉRE TARTOTT
„SZAMÓCA TERMESZTÉS - MI ÍGY CSINÁLJUK” CÍMŰ ELŐADÁSUNKRÓL

2012.03.12.

2011 decemberében Dr. Balla Tibor a gazdakör jogásza felkért, hogy beszéljünk a tagoknak arról, mi hogyan termesztjük a szamócát. A beszámolónkra 2012. január 19.-én került sor a Szolnok-Szandaszőlősi művelődési házban. Az előadó terem zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel.


A beszámolót a tapasztalatainkból raktuk össze, sok szemléltető fényképpel illusztrálva. A fényképeket mind mi készítettük a munkánk során. Nagyon érdekes meglátásokra jöttünk rá az előadás anyagának összeállítása közben. Számunkra legalább annyira hasznos volt ez az előadás, mint a hallgatóságnak. Ugyanis átgondoltuk az eddigi tapasztalatainkat, miket csináltunk jól, és kevésbé jól, illetve mit kellett volna egészen másként megoldanunk.

 

Elöljárójában elmondtam, hogy 2000 óta foglalkozunk szamóca termesztésével. A kezdetekben a házunk körüli kertben 4-500 m2-en termesztettünk csupán földiepret. Jelenleg 3 ha-os már az ültetvényünk.
Néhány gondolattal utaltam rá, hogy az epernek fantasztikus élettani hatásai miatt fontos gyümölcsünk, méltán a „Gyümölcsök Királynéja” cím tulajdonosa. Beszéltem a szamóca talaj, hő, víz és tápanyagigényéről.
Felvázoltam a talaj előkészítési munkálatokat, elmagyaráztam kézzel a házi kertekben hogyan tudnak egyszerűen bakhátat készíteni. Néhány eszközt is bemutattam a jobb szemléltetés érdekében.


A csöpögtető cső használatát magyarázom éppen

Elmagyaráztam a tápanyagellátás fontosságát és a mi tápanyag ellátási technológiánkat. A szamóca főbb betegségeit, kártevőit képeken keresztül mutattam be és az ellenük való védekezési módokat, növényvédő szereket is megemlítettem.
Természetesen mi mindenkinek szívesen segítünk, szaktanáccsal is ellátjuk, hogy a lehető legtöbb és legízletesebb szamócát termeszthesse a családjának. 2011-ben engedélyeztettük a saját gyümölcsből főzött házi lekvár készítésünket. A jelenlévők között ez is nagy sikernek örvendett. Sokan megkérdezték hol lehet belőle vásárolni. Azt gondolom hasznosan telt az este azoknak, akik kíváncsian végig hallgatták az előadást, azt gondolom a kép önmagáért beszél!Köszönjük szépen a meghívást! Sokat tanultunk a tapasztalataink átgondolásával. Sokan megismerték a munkánkat, így szélesebb körben tudunk segíteni a helyi lakosoknak, kinek miben lesz szüksége ránk, bátran kereshet, mert számíthat ránk.

 

Miért nélkülözhetetlen növény a szamóca a kertben? 

Amikor végre kertes házba költözik, szeretné a családját friss gyümölccsel ellátni. Rögvest nekilát és mindenféle gyümölcsfát ültet. Majd néhány évig kitartóan locsol, permetez, metsz, míg végre néhány szem gyümölcsöt megkóstolhat.
Ezzel szemben a szamóca palántát ősszel elülteti és tavasszal már a saját termesztésű, ízletes gyümölcsöt teheti a család asztalára. Általában 4-5 hétig hoz termést, mindenki szereti fogyasztani a nap bármely időszakában - korlátlan mennyiségben :-)

 

MILYEN FINOMSÁGOKAT LEHET SZAMÓCÁBÓL KÉSZÍTENI?

2012.05.11.

Eperlekváros palacsinta
A palacsinta tésztára két kiskanál sűrű eperlekvárt göngyölünk, fahéjas porcukorral felülszórjuk.

Eperleves jéggel
Nyári étel, cukrozott tejszínnel, kevéske előzőleg felforralt de már lehűtött vízzel kockázott epret törünk darabosra, vagy mixeljük pépesre, citromhéj reszelékkel megszórjuk. Kiskanál citromlével pikánssá lehet tenni. Pohárka fehér ürmösbort öntünk hozzá és jegelve, vagy jégdarabkákkal tálaljuk.

Eperparfé házilag
Cukrozott, vaníliás porral elegyített tejszínt felfőzött eper pulppal keverve, 2 tojás fehérjével összemixelünk, lehűtjük és kis gyümölcsös tálon tejszínhabbal kínálunk.

Figyelem: a cukrozott mézezett gyümölcsünk gyorsan összeesik, ezért a földiepret csak tálaláskor édesítsük! A finomságokhoz jó étvágyat kívánunk!

MOST AKKOR EPER VAGY SZAMÓCA?

2012.04.29.

A kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik - függetlenül attól, hogy erdőben vagy kertben terem, és nem téve különbséget az apró és a termetes gyümölcs között. Igen ám, de ezt a kifejezést a közvélemény - minden botanikai indokoltsága ellenére nem hajlandó elfogadni, és a piacon változatlanul eper néven árulják ezt a finom, ízes, illatos gyümölcsöt.
Hivatalosan (növénytanban például) az eper az, ami a fán terem- de ezt a köznyelv szedernek hívja. A földieper név láthatóan utal arra, hogy van olyan eper, ami a fán terem. A lényeg az, hogy ami a földön terem, az a szamóca. :-) DE mivel a piacon és boltokban is eperként emlegetik, ezért mi is (hibásan) ezt használjuk - ezért szíves elnézést kérünk mindenkitől! :-)

A szamócának nagy jelentősége van az új kerttulajdonosok életében. Aki üres telekhez jut, az magától érthetődően minél előbb akarja szüretelni az első gyümölcstermést. Ősszel el is ülteti a facsemetéket, amelyek azonban tavasszal még mindig nem terjedelmesebbek egy kopott nyírfaseprőnél, és csak 2-3 év múlva mutatják be első termésüket. Ezzel szemben a szamóca: augusztusban elültetik a palántákat, és tavasszal már szedik is a gyümölcsét. Korai termőre fordulása és kora tavaszi gyümölcsérése miatt nevezhetjük a kert üdvöskéjének.
A termesztett szamócát a köznyelv leginkább földieperként emlegeti.A szamóca igen szélsőséges időjárási viszonyokat is elvisel, így szinte a világ minden országában termesztik. A téli, akár -30 °C fokos fagyokat is jelentősebb károk nélkül átvészeli, pláne ha hótakaró is védi. Ellenben nagy a vízigénye, így az olyan csapadék szegény időjárást, mint a 2011-es évünk volt, csakis intenzív öntözéssel lehet kivédeni.

Rendkívül változatos fajtái vannak. Színben, alakban, illat és íz világban olyan fantasztikus, hogy mindenkinek előállítja ez a kedves növény az ízlelőbimbóinak legkívánatosabbat. Tavasszal már nagyon kívánjuk a friss, zamatos, semmihez sem hasonlítható ízét. Nem véletlenül érdemelte ki a „Gyümölcsök Királynője” megtisztelő címet.

 

 

 VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK

 

 

SZAMÓCÁRÓL NÉHÁNY ÉRDEKESSÉGA SZAMÓCA ÉLETTANI HATÁSAI

A szamóca kozmetikumként is számításba jöhet, arcpakolásokhoz, kenőcsökhöz alkalmas, üdítő, fiatalító hatású. Oldja a mérgeket, így segít a kiürítésükben, alkalmas szer a koleszterinszint fékentartására. Hólyag, vese és májgyulladásban szenvedőknek ajánlott. Lábadozóknak roboráló szer, erősítő, gyermekeknek a rostos szamócalé kiváló ital. Vértisztító, baktériumölő, E és C vitaminban dús.

Magas vérnyomás ellen és daganatos betegségekre is ajánlott. Igazán ajánlatos ezen növény rendszeres fogyasztása. Erdőt-mezőt járva, ha nem ültetvényszerűen telepített a növényke, bátran szemezzünk belőle, a túrázók kedves eledele. De ha a Kárpátokat járjuk valahol, ne feledjük, hogy e gyümölcsöt a medve is szereti!