Kiknek szól ez a rész?

Amennyiben Ön mezőgazdasági termelő vagy bármilyen szolgáltató egység tulajdonosa (bolt, vendéglátóhely stb.), akkor érdemes tovább olvasnia.

 


AMENNYIBEN MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDÉSBEN SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE, INFORMÁCIÓT, TANÁCSOT SZERETNE, VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELEM AZ ELÉRHETŐSÉGEIMEN.

 

 

EUREPGAP (Jó Mezőgazdasági Gyakorlat)

Minőségbiztosítási rendszer kidolgozása nem csak a boltoknak és a vendéglátóknak, hanem a mezőgazdasági termelőknek is ajánlott.

A piaci nyomás és a vevők egyre magasabb szintű elvárásai kikényszerítik a mezőgazdasági gazdálkodók HACCP rendszerének kiépítését és működtetését. A mezőgazdaságban ezt az igényt elsősorban a GAP (Good Agricultural Practice, Jó Mezőgazdasági Gyakorlat) alkalmazásával lehet kielégíteni: tápanyag utánpótlási napló, permetezési napló, betakarítás, tárolás, értékesítés nyomon követése stb.

Ennek megvalósítására nem csak az élelmiszer-biztonsági alapelveket kell figyelembe venni, hanem az adott mezőgazdasági ágazat termelési és helyi sajátosságait is. Az Euro-Retailer Produce Working Group (EUREP - Európai Kiskereskedői Termék Munkacsoportot) Európa vezető kiskereskedői hozták létre 1997-ben, hogy egy olyan közös termékfejlesztési irányvonalat dolgozzanak ki, amely a fenntartható mezőgazdaság időszerű kérdéseivel foglalkozzon. A követelményrendszerben a "Jó Mezőgazdasági Gyakorlat" (Good Agricultural Practic, GAP) azon alapelveit rögzítsék, amelyek az agrártermelés teljes technológiai folyamatára kialakítandó legjobb gazdálkodás legfontosabb elemeit tartalmazzák.

Az EUREPGAP szabványt a zöldség-gyümölcs termelésben az élelmiszerbiztonsági követelmények egységes megfogalmazása és teljesítésük egységes értékelése érdekében alkották meg 1997-ben. Az így kialakított és folyamatosan továbbfejlesztett (EUREPGAP) követelményrendszer megfelel a nemzetközi akkreditáció előírásainak, így az alapelvek helyes alkalmazása tanúsítható. A tanúsítást, az EN 45011 nemzetközi szabvány szerint akkreditált független tanúsító testület végezheti.

Az EUREPGAP követelményrendszere az alábbiakban foglalható össze:
1. Növényvédelem során az állatvédelem, az integrált irányítási módszerek alkalmazása a kártevők elleni védekezésben.
2. A speciális környezetvédelmi rendszabályok betartása.
3. Az élelmiszerbiztonság, kiemelten az emberi egészségre ható szempontok követelményei.
4. Munkaegészségügy, azaz a dolgozókra vonatkozó általános egészségi és biztonsági szabályok alkalmazása, betartása .
5. A dolgozókra előírt szociális jogszabályok alkalmazása, betartása.

A kiskereskedők garanciát akarnak arra, hogy a kertészeti és növénytermesztési ágazatban dolgozó gazdálkodók technológiai folyamata megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, hogy az általuk forgalmazott élelmiszer nem jelentsen veszélyt a fogyasztókra.
Egyre több fogyasztó keresi a kevéssé vegyszerezett, biztonságos, az emberi egészséget egyáltalán nem veszélyeztető élelmiszereket. A tudatos fogyasztó ma már odafigyel, hogy milyen nyersanyagból készíti a családjának az ételeket. Fontos a fogyasztók számára, hogy valamilyen élelmiszerbiztonsági rendszer fel legyen tüntetve a terméken, aminek alapján szavatolják az élelmiszer emberi fogyasztásra való biztonságát.

 

A EUREPGAP bevezetésével nincs szükség a többszörös termelői, kereskedői verifikációra az egyes fogyasztók, kereskedők részéről. A tanúsítványok mindenki számára bizalmat jelentenek, az üzleti kapcsolatokban megkönnyítik a termelő, és kereskedő munkáját a termék piacra jutását. A legtöbb kiskereskedő a tagok közül úgy döntött, hogy kötelezővé teszi beszállítóik számára az EUREPGAP tanúsítványt. Azok a termelők, akik az EUREPGAP által elismert független tanúsító szervezet vizsgálatán megfeleltek a szabvány követelményeinek, megkapják az EUREPGAP tanúsítványt és regisztrált EUREPGAP termelőkké válnak. A tanúsítványt megszerezhetik gazdaságok, és termelői csoportok egyaránt. A tanúsítvány az adott termék vonatkozásában három évre szól, amely megtartásához éves felügyeleti auditok szükségesek.

Az EUREPGAP működtetése és felülvizsgálata a következő előnnyel jár a gazdaságok és termelői csoportok számára: - garantált élelmiszerbiztonság, - igazoltan működtethető HACCP rendszer, - stabil beszállítói státusz, - nyomon követhetőség biztosítása

Nálunk még ez a forma nem terjedt ugyan el kellő mértékben, de a HACCP rendszer kiépítésével is ugyanazt a biztonságot érik el a mezőgazdasági termelők. Általában nem készül a minőségbiztosítási rendszerükről tanúsítvány, de dokumentált, szabályozott módon biztosítják és bizonyítják, hogy a mezőgazdasági termelő élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan terméket termel.
Minden mezőgazdasági termelőnek, ha meg akar felelni a magas fogyasztói és kereskedői elvárásoknak, legelőször ki kell építenie a termelési folyamatára a HACCP minőségbiztosítási rendszerét. A HACCP rendszerének a kiépítésében tudok Önnek is segíteni. Tíz éves minőségbiztosítási munkám tapasztalataival, harminc éves kertészeti tapasztalattal, a gyakorlatban is használható és a hatóság által elfogadott minőségbiztosítási rendszert tudok Önnek készíteni, hogy elégedett vevői számát gyarapíthassa.

Tanácstalan a HACCP -t illetően? Mit tegyen, hogy megfeleljen a hatóságnak?


Tegye fel kérdéseit !

Tanácsaimat online elküldöm Önnek INGYEN a lentebb megadott elérhetőségemen!


AMENNYIBEN MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDÉSBEN SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE, INFORMÁCIÓT, TANÁCSOT SZERETNE, VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELEM AZ ELÉRHETŐSÉGEIMEN.