Beszámoló a Berecki Máté Gazdakör felkérésére tartott
„Szamóca termesztés Mi így csináljuk” című előadásunkról.
2011 decemberében Dr. Balla Tibor a gazdakör jogásza felkért, hogy beszéljünk a tagoknak
arról, mi hogyan termesztjük a szamócát. A beszámolónkra 2012. január 19.-én került sor
a Szolnok-Szandaszőlősi művelődési házban.
Az előadó terem zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel.
A beszámolót a tapasztalatainkból raktuk össze, sok szemléltető fényképpel illusztrálva.
A fényképeket mind mi készítettük a munkánk során.
Nagyon érdekes meglátásokra jöttünk rá az előadás anyagának összeállítása közben.
Számunkra legalább annyira hasznos volt ez az előadás, mint a hallgatóságnak. Ugyanis
átgondoltuk az eddigi tapasztalatainkat, miket csináltunk jól, és kevésbé jól, illetve mit kellett
volna egészen másként megoldanunk.
Elöljárójában elmondtam, hogy 2000 óta foglalkozunk szamóca termesztésével. A
kezdetekben a házunk körüli kertben 4-500 m2-en termesztettünk csupán földiepret. Jelenleg
3 ha-os már az ültetvényünk.
Néhány gondolatban elmondtam, hogy az epernek fantasztikus élettani hatásai miatt fontos
gyümölcsünk, méltán a „Gyümölcsök Királynéja” cím tulajdonosa.
Beszéltem a szamóca talaj, hő, víz és tápanyagigényéről.
Felvázoltam a talaj előkészítési munkálatokat, elmagyaráztam kézzel a házi kertekben
hogyan tudnak egyszerűen bakhátat készíteni.
Néhány eszközt is bemutattam a jobb szemléltetés érdekében.
Elmagyaráztam a tápanyagellátás fontosságát és a mi tápanyag ellátási technológiánkat.
A szamóca főbb betegségeit, kártevőit képeken keresztül mutattam be és az ellenük való
védekezési módokat, növényvédő szereket is megemlítettem.
A házi kertekben is fontos ma már, hogy tápkockás palántát ültessünk, mivel az igen meleg
nyár és ősz nem kedvez a helyben letűzött palántának.
Bemutattam képekben a mi általunk végzett palántanevelést és a fajtákat melyeket
szaporítani szoktunk.
Természetesen mi mindenkinek szívesen segítünk, szaktanáccsal is ellátjuk, hogy a lehető
legtöbb és legízletesebb szamócát termeszthesse a családjának.
2011-ben engedélyeztettük a saját gyümölcsből főzött házi lekvár készítésünket. A
jelenlévők között ez is nagy sikernek örvendett. Sokan megkérdezték hol lehet belőle
vásárolni.
Azt gondolom hasznosan telt az este azoknak, akik kíváncsian végig hallgatták az előadást,
azt gondolom a kép önmagáért beszél!
Köszönjük szépen a meghívást!
Sokat tanultunk a tapasztalataink átgondolásával. Sokan megismerték a munkánkat, így
szélesebb körben tudunk segíteni a helyi lakosoknak, kinek miben lesz szüksége ránk, bátran
kereshet, mert számíthat ránk.
N 47.105244°, E 20.218184°
+70-615-1917
+70-385-8303
info@epersziget.hu